KP says

Nine Inch Nails @ Zitadelle Spandau, Berlin, 2014-05-15 [Concert Review]

Nine Inch Nails - Forum vs. Zitadelle - 2014-05-13+15

Hvorfor skulle man absolut rejse til udlandet og se Nine Inch Nails, når de nu spillede i Forum i København, og når flere anmeldere sagde, at Forum aldrig havde lydt bedre? Tjah, lad os se, om vi kan finde et svar undervejs.

Forum, din gamle tonedøve luder!

Forum er en afskyelig bunke beton, der skulle rives ned, så der ikke engang var en grim bunke støv tilbage. Selv hvis man spillede en koncert ovenpå de pulveriserede ruiner af Forum, ville lyden nok stadig være ad helvede til. Opvarmningsbandet Cold Cave lød decideret rædselsfuldt i Forum. Det var umuligt at bedømme, om de var okay eller elendige. Skingert, forvrænget og detaljeløst. (Jeg lærte dog senere i Berlin, at de nok er mere okay end elendige, men på en forholdsvis ordinær 80er-agtig måde.)

Nine Inch Nails lød til tider på en måde, der var til at holde ud at høre på. Der var mindre skingert end Cold Cave - men stadig skingert og samtidig meget højt, og der var en udtalt mangel på detaljer. Til tider var det endda også tordnende højt og forvrænget - f.eks. under ellers udmærkede "Came Back Haunted". Jeg hørte begge bands nede fra mixerpulten, hvor man ellers burde formode, at der var hæderlig lyd. Når flere anmeldere talte om god lyd, så må det være på grund af en manglende referenceramme, og hvor meget værre Forum kan lyde, når stedet virkelig skraber bunden.

Lysshowet var dog i en klasse for sig. Det var simpelthen overvældende. Fra det decideret pisse irriterende og hovedpine fremkaldende under Cold Cave til den helt unikke og sublimt flotte sammensmeltning med musikken under Nine Inch Nails. Det er nok det fedeste lysshow jeg nogensinde har set, opbygget både ved hjælp af lamper og bagprojektioner på den store skærm bag bandet. Samtidig kunne det gøre scenen større og mindre, alt efter hvilken sang de spillede, og det fungerede bare vildt godt.

Nine Inch Nails kæmpede alt, hvad de havde lært, men det er lidt en urimeligt svær opgave at kæmpe mod en akustik, der pisser på alt og alle, og som endda var forsøgt udbedret med ophængte klædestykker i salen. Selvom Forum var skaleret ned, så kun halvdelen af hallen (og ingen balkoner) blev brugt, så var det klart for enhver, at logitisk og håndtering af menneskemængder stadig er en by i Rusland. Salget af hel-flade fadøl til den absurde pris af 55 kroner gik fint, men toiletforhold og garderobeforhold er så grotesk ringe, at Forum burde betale folk billetprisen tilbage alene af den grund.

Zitadelle, du geile wunderschöne sau!

Zitadelle Spandau i Berlin er en fantastisk koncertlokation, der ligger på en lille ø - kun forbundet til landjorden med en lille bro, der går ind på fortet. Koncerterne holdes i gården, og der er plads til ca. 3000 sortklædte tyske "tosser" derinde. Der er masser af boder med mad og drikke, og priserne er bestemt rimelige sammenlignet med f.eks. Forum. Desværre har de Schultheiss fadøl, og de smager mest af gammelt pis, men der var så andre og bedre alternativer.

Adgangsforholdene (den lille bro ind) må være et helvede for det crew, der skal håndtere en stor sceneopsætning, og stedets størrelse havde også kostet blandt andet bagprojektionerne, vi havde set i København. Her var der kun et nedskaleret lysshow af lamper, men det var nu til at leve med.

Rent lydmæssigt er Zitadelle i en helt anden kategori end Forum. Som at sammenligne lagkage og lort og gæt selv, hvad der er hvad. Da Zitadelle er udendørs, påvirkede vinden lyden en lille smule under Cold Cave og lidt mod slutningen af Nine Inch Nails, men generelt var lyden totalt øregasmefremkaldende god. Alle detaljer stod krystalklart, og selvom det kunne have været lidt højere, så var det tæt på perfektion.

Det topfede band - bestående af Robin Finck (stun-guitar), Alessandro Cortini (keys) og Ilan Rubin (psycho-trommer mm.) - var i hopla, og selvom Trent ikke just smider om sig med sprogblomster eller bare ord mellem sangene, så tror jeg, at han var oprigtigt glad for både spillestedet og publikum. Under "Closer" smed han mikrofonen på scenen flere gange og lod publikum om at klare vokalen. Et publikum som faktisk også kunne finde ud af at holde kæft, når det var på sin plads i de mere stille passager undervejs i koncerten.

På denne tour har jeg specielt været glad for alle de dejlige sange, der bliver luftet fra "Year Zero" albummet fra 2007, og jeg har haft helt umuligt ved at få beatet fra "Survivalism" ud af hovedet igen. At den så blev efterfulgt af fremragende versioner af "The Warning" og "Copy of A" gjorde jo bestemt heller ikke noget. "The Becoming" fra "The Downward Spiral" albummet fra 1994 var dog nok aftenens højdepunkt for mig med den desperate tekst "it won't give up it wants me dead, goddamn this noise inside my head." At Trent stadig kan fremføre en sådan sang så overbevisende i dag - hvor han er en noget anden person (både psykisk og fysisk) - er imponerende.

Da showet sluttede af med altid smukke og grumme "Hurt", så stod man med et stort smil på, selvom man skulle pisse nok til at fylde en 12-14 Schultheiss ølfustager, og man også havde en grum hjemtur at se frem til (U-Bahn linien bliver pænt overloaded, når 3000 mennesker vil hjem på samme tid.)

Spilletiden for NIN var omkring et kvarter længere end København med 4 sange mere på den ganske reviderede sætliste og en totaltid i omegnen af 1 time og 45 minutter. Min karakter til NIN i Zitadelle er 5/6. Jeg vil ikke give en karakter for NIN i Forum uden at tage hensyn til Forums hæsligheder, og det vil jeg så ikke byde perfektionisten Trent Reznor.

Alt i alt fik jeg vist besvaret mit spørgsmål: Ja, een NIN koncert er bare aldrig nok, og da slet ikke, hvis den finder sted i afskyelige Forum. Tak for denne gang til Trent Reznor og band. Jeg håber meget, at vi snart ses igen! (dog ikke i Forum.)

Setlist, Forum, København. 2014-05-13:

Copy of A, The Beginning of the End, Letting You, March of the Pigs, Something I Can Never Have, Reptile, Survivalism, Gave Up, Sanctified, The Warning, All Time Low, Came Back Haunted, Eraser, Wish, The Hand That Feeds, Head Like a Hole.

Encore:

Closer, The Day the World Went Away, Hurt.

Setlist, Zitadelle Spandau, Berlin. 2014-05-15:

Me I'm Not, Sanctified (with Sunspots tease), The Beginning of the End, March of the Pigs, Piggy, All Time Low (with Closer tease), Disappointed, The Becoming, Came Back Haunted, Find My Way, Various Methods of Escape, Survivalism, The Warning, Copy of A, The Great Destroyer, Hand Covers Bruise (Trent Reznor and Atticus Ross cover), Beside You in Time, Wish, The Hand That Feeds, Head Like a Hole.

Encore:

Closer, The Day the World Went Away, Hurt.


Rating: 5

Band: Nine Inch Nails

Venue: Zitadelle Spandau, Berlin, DE

Concert Date: 2014-05-15

Support Band: Cold Cave


Setlist:

Me I'm Not, Sanctified (with Sunspots tease), The Beginning of the End, March of the Pigs, Piggy, All Time Low (with Closer tease), Disappointed, The Becoming, Came Back Haunted, Find My Way, Various Methods of Escape, Survivalism, The Warning, Copy of A, The Great Destroyer, Hand Covers Bruise (Trent Reznor and Atticus Ross cover), Beside You in Time, Wish, The Hand That Feeds, Head Like a Hole.

Encore:

Closer, The Day the World Went Away, Hurt.


Ticket Price (DKK): 520

Ticket Provider: LiveNation


Content Type: Concert Review

Language: DK

Updated: 2014-05-17 23:20

Created: 2014-05-14 07:59

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙