KP says

"Elysium", Cinema, [2013] [Movie Review]

Elysium [2013]

Filminstruktør Neill Blomkamp tænkte højt:

  • "Hmmm... jeg har en idé til en ny film. Hvis man nu tager min film "District 9" [2009], som jo var en overraskende god sci-fi actionfilm med masser af nye idéer, en herlig portion humor, og et budskab som var lige ved at være kvalmende politisk korrekt - men dog uden nogensinde at kamme over."
  • "Hvis man så bytter alle de dér alien-rejer ud med nogle almindelige mennesker, som bor i noget rejelignende slum, som vi så kan påstå er fremtidens Los Angeles - i stedet for at kalde det Cape Town igen. Matt Damon vil sikkert også føle sig meget mere hjemme i L.A."
  • "Så kan vi samle alle de rige svin oppe på en rumstation, og kalde den Elysium - som er oldævl for efterlivet. De rige svin kan så holde de fattige ude derfra med alle midler, lidt ligesom der ikke var nogen, der gad at bo ved siden af en alien, der ikke havde en rød reje, og som spiste ret grimt."
  • "Lad os bare få Hollywood til at pumpe en masse penge i den idé, så kan vi nemlig spiffe effekterne lidt op."

Virker det? Ja for helvede da, det ser sgu pisse overbevisende ud med alle de seje våben og eksplosioner og fede fremtids-dingenoter midt i en gang støvet slum. Rumstationen Elysium virker dog godt nok temmelig lille og ikke videre paradisisk overbevisende. Efterlivet ligner vel nærmest en ond drøm af et rigt - men røvsygt - forstadskvarter.

Blomkamp tænkte videre:

  • "Vi smider lige nogle meget een-dimensionelle dumme svin oven i hatten. Skal vi så ikke også bare pjaske det til med noget sødsuppe musik og sentimentalitet helt udover brækgrænsen? Lad os også bare tilføje en meget syg lille pige, så kan vi nemlig lege, at helten og den syge pige kun kan reddes på Elysium. Vi skal sgu også have en martyr, fandme så, der skal ikke mangle noget!"
  • "Plothullerne? Pisse være med dem, det er der sgu ingen der opdager, når mændene med exoskeletterne først spiller klaver, og slås så blodet sprøjter.
  • Humor? Nej for fanden i helvede da! Lad os fjerne al humor fra filmen, så tager publikum nok handlingen mere seriøst. Det var godt nok en helvedes dårlig idé i "Cowboys & Aliens" [2011], men det vil helt sikkert være pisse genialt i lige præcis min nye film..."

Matt Damon, seriøst? Tjah gu' er han da røv min yndlingsskuespiller - eller noget der bare ligner, men han gør det nu hæderligt midt i alt rabalderet. Flere af de andre karakterer er lige lovligt karrikerede og/eller overspillede, men det er nu ikke værre end, at det er til at leve med.

Som sci-fi actionfilm og fladpandet popcorn-underholdning går den vel an, men jeg er nu ret skuffet. Al den pladdersentimentalitet og mildest talt ikke udpræget troværdige handling - selv med sci-fi brillerne skruet helt ind i hjerneskallen med en skruemaskine, gør det sgu umuligt for mig at være tilfreds. "District 9" var bare en langt bedre film på enhver måde.


Rating: 3

Movie Title: Elysium

Director: Neill Blomkamp

This Release: 2013

Movie Genre: Sci-Fi

RunTime: 109

Actor: Matt Damon

Movie Format: Cinema


Content Type: Movie Review

Language: DK

Updated: 2013-08-25 15:35

Created: 2013-08-25 00:30An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded. Reload 🗙